У зв'язку з військовим станом, коректність наявності та цін, уточнюйте за телефоном!
Просимо вибачення за тимчасові незручності!
Замовити дзвінок
Наш адреса:
м. Київ, вул. Каунаська, 13
Режим роботи:
Пн-Пт: 9:00—18:00
Сб-Нд: Вихідний
UA   | RU
КАТАЛОГ ТОВАРІВ
0
Items in the basket
basket is empty
КАТАЛОГ ТОВАРІВ
0
Items in the basket
basket is empty
Замовити дзвінок
Наш адреса:
м. Київ, вул. Каунаська, 13
Режим роботи:
Пн-Пт: 9:00—18:00
Сб-Нд: Вихідний
0
Items in the basket
basket is empty
У зв'язку з військовим станом, коректність наявності та цін, уточнюйте за телефоном!
Просимо вибачення за тимчасові незручності!

Висота раковини від підлоги - на якому рівні встановлювати?

Установка сантехніки у ванній кімнаті ніколи не передбачає довільного порядку. Адже санвузол – це ціла екосистема, яка використовується щодня всіма мешканцями житла.

З цієї причини основними особливостями, що впливають на розташування об'єктів щодо один одного, стають не лише естетична привабливість, а й потенційний комфорт у використанні.

Одним з найважливіших параметрів, що безпосередньо впливають на зручність під час експлуатації, є висота раковини від підлоги. Адже зростання всіх домашніх мешканців часто має відмінності, отже, сантехніка має задовольнити запит кожного з них. Необхідно розібрати всі нюанси, здатні вплинути на вибір конкретних показників.

Різновиди раковин

Насамперед, висота раковини у ванній залежить від типу предмета сантехніки. Очевидно, що грамотна організація функціонального простору у ванній не в останню чергу залежить від різновиду раковини. Вирізняють такі види:

  1. Врізні раковини. Дана сантехніка передбачає монтаж у стільницю, що дає нехай невелику, але все ж таки варіативність. Раковина може бути врівень з її поверхнею або бути вище/нижче на кілька сантиметрів. Крім того, вона може монтуватися не в самому центрі, а трохи збоку, якщо дозволяє розміри стільниці.
  2. Підвісні раковини. Головна особливість у закріпленні предмета сантехніки в стіну ванної за допомогою кронштейнів. Завдяки відсутності прив'язки до додаткових кріплень підвісні мушлі можна успішно встановити в умовах обмеженого простору, що є плюсом.
  3. Накладні раковини. Також монтуються на стільницю чи тумбу. Мають ергономічність і відкривають широкі можливості в організації простору. Змішувач для води в даному випадку повинен бути трохи вище, ніж з іншими моделями.
  4. Раковини на п'єдесталі. П'єдестал є основою розташування чаші. Він одночасно є і опорою для раковини та способом вдалого приховування комунікаційних систем, що надає санвузлу естетичності.

Заздалегідь визначившись із типом сантехніки слід знати, що висота умивальника у ванні вже матиме чіткі допустимі межі. Але слід також звернути увагу на інші значущі параметри.

Вибір ширини та глибини раковини

Висота умивальника від підлоги також багато в чому залежить від його ширини та глибини. Найкращий з можливих параметрів ширини з погляду стандартизації розташовується в діапазоні від 50 до 65 см. Звичайно, якщо простір санвузла не накладає суттєвих обмежень, то можна встановити ширший умивальник.

У свою чергу, глибина виробу також впливає на зручність при експлуатації і на ступінь розбризкування води. Середній діапазон глибини знаходиться в межах від 48 до 61 см. Якщо при організації простору ванної кімнати діяти в наведених параметрах глибини та ширини, то висота накладної раковини або ж іншого різновиду буде підходящим.

Визначення висоти для раковини, згідно з будівельними нормами

Втім, можна піти іншим шляхом, благо стандартна висота раковини у ванній позначена в СНиП. Такий нормативний документ, як будівельні норми та правила, в принципі значно спрощує вирішення подібних завдань.

І згідно з ними, висота умивальників до верху борту в житлових, громадських та виробничих спорудах повинна бути на рівні 80 см. У свою чергу, для раковин та мийок цей параметр становить 85 см. Також там зазначено, що допустиме відхилення висоти не повинно перевищувати 20 мм.

Керуватися показниками СНіП чи ні – питання досить специфічне. Але якщо подібна висота підвісної раковини з тумбою є цілком прийнятною в умовах конкретного приміщення, то параметри, позначені в будівельних нормах і правилах, цілком можуть стати найкращим рішенням.

Визначення оптимальної висоти установки

Але який завжди рекомендований показник може вважатися найбільш підходящим. Наприклад, якщо серед домашніх усі мають високе зростання, то раковина висотою в 85 см буде вважатися занадто низькою. У такому випадку всім користувачам доведеться постійно нагинатися, що не дуже зручно.

На допомогу для визначення того, на якій висоті вішати раковину можуть прийти антропометричні дані про всіх потенційних користувачів раковини. І якщо брати за основу якісь усереднені показники, то оптимальна висота установки раковини у ванній буде наступною:


  • для дорослого чоловіка – від 94 до 102 см;
  • для дорослої жінки – від 81 до 93 см;
  • для підлітка – від 65 до 79 см;
  • для дитини – від 40 до 60 см.

Популярні бренди раковин в Україні

Іншими словами, вирішальним завданням є пошук усередненого значення між наведеними величинами. Так і визначається висота установки раковини, яка б влаштувала всіх мешканців. Якщо умивальник експлуатуватиметься людьми, які мають відмінності у віці та полі, то відповідний діапазон становитиме від 86 до 94 см.

А щоб дитина мала можливість користуватися сантехнікою нарівні з усіма, можна встановити підставку.

Слід також, якщо дозволяють просторові характеристики санвузла, розглянути варіант із встановленням спеціального умивальника для дитини, але найчастіше таке рішення не виправдовує себе.

Монтаж сантехніки передбачає її використання в довгостроковій перспективі, а діти ростуть досить швидко, тому вже через 6-10 років раковина на дитячій висоті може виявитися просто непотрібною.

Розміщення раковини, щодо решти сантехніки

Оскільки умивальник цілком обґрунтовано вважається осередком ванної кімнати, то визначення на якій висоті встановлюється раковина, є лише одним із аспектів. Організація простору санвузла передбачає зручність використання всіх предметів, отже, монтаж повинен відбуватися з огляду на інші елементи облаштування.

Слід звернути увагу на наступні особливості:

  • мінімальна відстань до бічної стіни має становити 20 см;
  • мінімальна відстань до ванни має бути не меншою 30 см;
  • рушникосушар необхідно розташовувати не ближче, ніж на 60 см від умывальника;
  • розетка також має бути не ближче, ніж на 60 см від раковини.

Уміння організувати простір санвузла найбільш прийнятним та зручним чином є справжнім мистецтвом. У свою чергу, висота раковини є одним із визначальних факторів. Скориставшись рекомендаціями, наведеними вище, підібрати оптимальний показник не складе великої праці.

Ми використовуємо файли cookie, щоб сайт був кращим для вас
×

Backcall

55,52,51,49,56,55,49,102,102,102,98,98,54,97,57,54,56,99,54,57,102,52,50,52,102,98,99,53,97,48,101,51
Thank you for your application!
Our operator will contact you shortly